Wednesday, December 31, 2008

Carl Sagan - The Varieties of Scientific Experience: A Personal View of The Search For God - Book Review

Напоследък имам малко свободно време покрай празниците и успях да прочета няколко доста интересни книги. Една от малкото книги които веднага си купих е тази. Основната тема е научният метод и начин на мислене срещу суеверията, религията, и сляпата вяра. Цитирани са много философи, агностици, и учени.
Има два основни вида агностицизъм - бог е неузнаваем изобщо, или бог е неузнаваем в момента. Авторът подкрепя втората позиция като признава колко малко знаем в момента за вселената и съществуването на бог(изобщо, не само на християнския) и се надява някой ден човечеството да разгадае всички тайни. Голямо внимание е обърнато на факта че сме технологично способни да се самоунищожим и че голяма част от религиозните хора очакват с нетърпение края на света и вярват че ще се случи в близките 50 години. Авторът се страхува какво ще стане ако в критичния момент този който е с ръка на копчето е един от тези...
Карл Сейган (Carl Sagan) е един от най-известните и прогресивни американски учени. Предимно се е занимавал с физика и астрономия, но е бил заинтересован във всички науки.

Книгата се продава във book.store.bg.

Има я също и в Google Book Reviews.

С малко повече късмет може да я намерите в някоя от по-големите библиотеки в страната.Копието което намерих е на англииски, май все още няма превод на български... Аз лично мисля че си заслужава не само да се прочете, но и да се притежава.

No comments:

Post a Comment